18 Ağustos 2012 Cumartesi

Hasolar Memolar’dan Birkaç Mehmet’e


Türkiye siyasetinde ötekileştirme ve hor görme eskiden beri var olmuştur. Ancak zaman içerisinde hor görülen ve aşağılanan grupların değiştiği fark edilebilir. AKP’li Hüseyin Çelik’in “PKK birkaç Mehmet’i şehit etti diye her gün PKK’nın Türkiye’nin gündemini oluşturmasına müsaade etmemeliyiz bizim hassasiyetimiz budur” sözlerini de sanıyorum bu bağlamda değerlendirmek doğru olur. 

Türkiye siyasetinde bu tarz siyasi gafların ilk akla geleni tek parti dönemi CHP’sinde Ulaştırma Bakanlığı ve Sinop milletvekilliği yapmış Cevdet Kerim İncedayı’nın 1949 yılında söylediği “Ben bu bölgelere gittiğimde, birtakım kimselerle öğrencilerin tercümanlık yapması sayesinde konuşabildim. Onları şimdi serbest bırakırsak oylarını ya Haso’ya ya Memo’ya verirler. Büyük Millet Meclisi'ne Hasoların Memoların dolmasına sizin vicdanınız razı olur mu?” sözleri akla gelmektedir. Bu sözlerle o dönem İncedayı’nın Kürtleri aşağıladığı düşünülmüş ve kendisine yönelik tek parti CHP’sinde büyük bir tepki ortamı oluşmuştu. Hakikaten memlekete önemli hizmetleri de olmuş İncedayı’nın sözleri, kanunlar önünde eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve vatandaşlar arasında bir öncelik sıralaması yaparak Kürt kökenli eğitimsiz vatandaşlarımızı kötü gösterdiği için -kötü niyetle söylenmemiş olsa dahi- eleştiriye açıktır. O dönem CHP’si ve CHP seçmenleri de anti-demokratik özelliklerine rağmen bu duruma ciddi tepki göstermiştir. AKP’li Hüseyin Çelik’in “birkaç Mehmet” sözlerinde de İncekara’nın sözlerine benzer şekilde vatan uğruna şehit olan askerlerimizi küçümseyen ve genel olarak Türk askeri ve Türk kimliğiyle özdeşleşen “Mehmetçik” ve “Mehmet” kavramını aşağılayan bir yaklaşımın olduğunu görmek mümkün. Fakat bu söz üzerine medya ve halkta oluşan tepkilere karşın AKP’nin bu konuda herhangi bir adım atmaması, hatta sözlerin “dil sürçmesi” şeklinde halkla alay edercesine savunulmaya çalışılması 1949 Türkiye’sinden 2012 Türkiye’sine demokratik kültür anlamında bırakın ilerlemeyi, gerilediğimizi gösteriyor.

Gerçekten demokratik bir Türkiye kurmak için milletvekillerimizin ve bakanlarımızın sözlerine sanıyorum daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Biz kimsenin ötekileştirilmediği, aşağılanmadığı, bu ülke uğruna şehit olanların adam yerine konduğu bir Türkiye istiyoruz ve hayal ediyoruz. Herkese iyi bayramlar dilerim.

Dr. Ozan Örmeci


Hiç yorum yok: