31 Ocak 2011 Pazartesi

Alper Ersaydı'dan "Türklüğün Anadolu'dan Tasfiyesi"


Milli Mücadele azmi ve sonrasında kazanılan zaferle ortaya çıkan Cumhuriyet felsefesini anlamak için üzerinde ısrarla ve ön yargısız durulması gereken İttihat ve Terakki dönemi üzerine ilginç akademik çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Uşak Üniversitesi Tarih bölümü araştırma görevlisi Alper Ersaydı'nın "Türklüğün Anadolu'dan Tasfiyesi - Alemdar Gazetesine Göre Mütareke Döneminde İttihatçılık" kitabı da bu konuda dikkati çeken özgün bir çalışma. Yazarla şahsi dostluğum sayesinde önceden okuma şansı elde ettiğim bu çalışma yakında piyasaya sürülecek. Kitapla ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz;

ARKA KAPAK YAZISI

"Türkler kültüre, sanata veya insanlığın ilerlemesi ile ilgili herhangi bir şeye bir katkı sunmuş mudur? Onlar yönetemedikleri topraklarda sürünerek can çekişen ve hayatlarının her parçasını çürüten bir kanser gibidir... Sonunda doğru ve yanlış arasında geçen bu koca savaşın içerisinde insanlığa karşı işlediği rezilliklerinden dolayı Türklerin hesabının kesilecek olması beni çok memnun ediyor... Sonlarının gelmesi nesiller boyunca onların zalim varlığı ile ezilen ve karanlıklara gömülen dünyaya memnuniyet, güvenlik ve barış getirecektir". (Britanya Ekonomi Bakanı Lloyd George, 10.11.1914)

"Bir Osmanlı için İttihat ve Terakki düşmanlığı farz-ı ayindir. Bunu bir milletin unutmaması için analar öksüz kalan kızlarını bu kin ile büyütmeli. Dullar hudut boyunda toprağa karışan kocalarının ruhuna ithaf eyleyecekleri dualara Çete'yi lanetlemeyi unutmamalı. Öksüzler, boyunlarını büken bu meşum kuvveti düşündükçe bir veba kadar nefret ve ürkme duymalı..." (Refi' Cevad, Alemdar Gazetesi, 13 Mart 1919)

Birinci Dünya Savaşı sonunda galip gelen Britanya İmparatorluğu Türklere Anadolu'da yaşam hakkı tanımak istemiyordu. İçerideki İttihat ve Terakki düşmanları ise güçlerini müstevlilerin emelleriyle birleştirerek İttihatçılardan intikam alma yolunu seçmişlerdi. Ancak ülkedeki tek örgütlü güç olan ve Türk Ordusuna dayanan İttihatçıların tasfiyesi Türklerin Anadolu'dan tasfiyesi anlamına geldiğini fark etmeyecek kadar gaflet içindeydiler.

UŞAK AKADEMİ KİTAP DAĞITIM PAZARLAMA

İSLİCE MAH. İSMETPAŞA CAD. MUZAFFER MERT PASAJI NO:117 UŞAK

TEL – FAX: 0276 227 20 54

GSM: 0533 921 20 10


Hiç yorum yok: